Páduai Szent Antal

A festmny feljtsnak kpes beszmolja

A festmny a Nagykrolyi Kalazanci Szent Jzsef templom egyik mellk oltrnak a kpe. A kp cme Pduai Szent Antal, ksztsi ve 1778, szerzje Johann Ignaz Cimbal (alrsa s az vszm a kp aljn lthat). Leltri szma k. 166 (154), mrete 330 x 190 cm.
Ezt a festmnyt, ahogyan az elzt is (Nepomuki Szent Jnos) korbban mr restaurltk, ennek nyoma fleg alapos szemrevtelezs utn vlt nyilvnvalv. Idkzben elkerlt egy feljegyzs mely a templom oltrkpeinek megtiszttst emlti meg 1926-ban, ennek kapcsn jhzy S. rajztanr, Kobelik szobrsz, valamint Weber fest nevei szerepelnek.

letrajza

Szent Antal 1190-ben szletett Lisszabonban. 15 vesen lpett be az gostonrendi Szent Vince kolostorba, ahol szentrstudomnnyal s keresztny irodalommal foglalkozott. 1220-ban belp a ferencesekhez s hittrtnek indul Marokkba, tjn azonban megbetegszik. Assisi Szent Ferenccel val tallkozsa utn elvonultan remete letet l, imdsgban s vezeklsben. Egy alkalommal vratlanul prdiklnia kellett, minek kvetkeztben megismertk kivl sznoki adottsgait, magval ragad karizmatikus kisugrzst, ettl kezdve a rend prdiklni kldte. Bolognban neki tulajdonthat a ferences teolgia oktats alapja. 1230-ba Padovba rkezik, ahol az egsz lakossgot megtrtette. lete vgn sokat betegeskedik, de gy is vgig prdikl, majd 1231-ben Arcella kolostorban hal meg, ahonnan Padovba viszik s temetik el a ferences templomban. 1232. mjus 30-n IX. Gergely ppa szentt avatta. nnepe jnius 13-n van.

Tisztelete


A hagyomny szerint Szent Antal keddi napon szletett s halt meg, valamint a kedvenc napja is ez volt, ezrt a legtbb ldst is ezen a napon adja, ezrt szoktak hozz legtbbszr keddi napon imdkozni.
Szent Antal tisztelete a barokk kortl kezdden megersdik, templomokat, kpolnkat, oltrokat ptenek tiszteletre, vilgszerte. A magyar nemesek kzl az Esterhzy csald, Grassalkovics Antal s az Erddy grfok fordultak leginkbb Szent Antal fel. A XVIII. szzad vgn mr ltalnoss vlt a szent tisztelete, gy a nevhez tbb szoks is kthet, mint a Szent Antal napi gyermek megldsa s liliomszentels, vagy a gyermekek liliomos krmenete is.
Vilgszerte a katolikus templomok egyik legkedveltebb szentje. Kevs az a hely, ahol ne lthatnnk viszont festmnyen vagy szobor alakjban. Ezt tapasztalhatjuk az egyhzmegynk terletn is, ahol Szent Antal nevt viseli egy szatmrnmeti, valamint a kaplonyi plbnia is. Templomainkban ht a szentet brzol festmny tallhat, melyek kzl a legrgebbi Kaplonyban s a kt legszebb Nagykrolyban, valamint Mramarosszigeten lthat. Ezen kvl az egyhzmegye terletn 60 Szent Antal szobor dszti templomainkat.

brzolsa

ltalban fiatal ferences szerzetesknt brzoljk, kezben liliommal, vagy kereszttel, a karjn l kis Jzussal. Ez az brzolsmd egy XV. szzadban elterjedt legendra vezethet vissza, mely szerint Szent Antalnak a Szentrs olvassa kzben megjelent a gyermek Jzus. Ezt a jelenetet tbb fest is felhasznlta mveiben.
A Kalazanci Szent Jzsef templom oltrkpn is ezt a jelenetet brzolta Cimbal mester. A kp egy tbbalakos kompozci mely kt rszre oszthat, kzppontjban azonban a gyermek Jzus ll alakja lthat. A kp als felben, a fldi szfrban Szent Antal trdepel egy pulpitus eltt, amin egy nyitott knyv lapjain a kis Jzus ll. Amg a gyermek Jzus jobb keze a szent fejn pihen addig Szent Antal a gyermek bal kezt cskolja. A kp bal als sarkban egy lpcsn l angyalka bal kezvel knyvet-, jobbjban pedig egy szl liliomot tart, mely a tisztasg jelkpe, de egyben a szent attribtuma is. A kp fels bal felben, az gi szfrban, felhk kztt, angyalokkal krlvve a stigmatizci jeleit visel Assisi Szent Ferenc alakja lthat.

Pusks va – restaurtor

Hls ksznet illeti a szatmri restaurtorokat Sulyok Lszlt s Pusks vt a festmny feljtsrt, Czumbil Istvn tanr urat, egyhztancsosunkat a keret aranyozsrt, Kaltenbacher Pl s Rolland kaplonyi mestereket a festmny levtelrt s felttelrt, Mhi Jzsef vllalkozt a festmny szlltsrt, s azt a csaldot, aki a festmny feljtsnak kltsgt teljesen tvllalta.
IRODáK

Plébániai iroda nyitvatártási ideje:

hétfő-péntek: 08:00 - 12:00
hétfő és csütörtök: 17:00 - 19:00

Főesperesi iroda nyitvatártási ideje:

hétfő-péntek: 08:00 - 13:00

ELéRHETőSéGEINK

Parohia Romano Catolic Nr. 1 Carei
Str. 1 Decembrie 1918, nr. 54
RO-445100 Carei

Tel/Fax: +40 261 862 149
Mobil: +40 771 141 986 Email:

plebania@kalazanci.ro

INTéZMéNYüNK

Parohia Romano Catolic Nr. 1 Carei

COD FISCAL 8024129

COD IBAN:
RO96 RNCB 0222 0969 7469 0001
BCR CAREI